Psykologien
Työhuone

Milloin psykoterapia on ajankohtaista?

torstai 14th joulukuu, 2023

Psykoterapia on tutkitusti tehokas hoitomuoto moniin eri mielenterveyden ongelmiin. Myös erilaisiin elämäntilanteen kriiseihin, ihmissuhdeongelmiin ja perhe-elämän haasteisiin voi saada apua psykoterapiasta. Ennen psykoterapian aloittamista on hyvä pohtia, onko juuri tällä hetkellä hyvä aika käydä terapiassa. Tässä joitakin asioita, joita on hyvä pohtia ennen terapiaan hakeutumista:

1) Oma vointi ja toimintakyky

Psykoterapian tavoitteena on tietysti vähentää oireilua, parantaa vointia ja löytää ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Ei tietenkään ole realistista ajatella, että psykoterapiaan voisi mennä vain, jos vointi ja toimintakyky on erinomainen: eihän silloin välttämättä olisi edes tarvetta psykoterapialle. On kuitenkin hyvä huomioida, että liian huonovointisenakaan psykoterapia ei välttämättä ole hyödyllistä ja siihen sitoutuminen voi olla hankalaa. Jos kärsii esimerkiksi vakavista masennusoireista tai ei ahdistuksen vuoksi pysty poistumaan kotoa ollenkaan, psykoterapian sijaan olisi järkevää kokeilla jotain muuta hoitoa ensin. Psykoterapiaa edeltävää hoitoa voi olla esimerkiksi sairaanhoitajan tai psykologin tapaamiset psykiatrian poliklinikalla, erilaiset ryhmähoidot, lääkehoito tai vakavissa tilanteissa psykiatrinen päiväsairaala tai osastohoito.

2) Motivaatio ja mahdollisuus panostaa psykoterapiaprosessiin

Psykoterapiasta harvemmin on hyötyä, jos siihen ei ole motivoitunut. Psykoterapiaan meneminen esimerkiksi toisen ihmisen toiveesta ei ole hyvä lähtökohta hoidolle. On myös mahdollista, että tämänhetkisessä elämäntilanteessa psykoterapia ei ole ajankohtainen tai tuntuu, ettei siihen panostamiselle löydy aikaa tai energiaa. On tärkeää pohtia, miten sitoutuminen viikoittaiseen tapaamisiin (kerran tai joskus kaksikin kertaa viikossa) onnistuu, joustavatko esimerkiksi työ-, opiskelu- tai perhekuviot terapia-ajan suhteen. Jos aikaa löytyy, onko elämässäsi tilaa tällä hetkellä pohtia kipeitä tai ahdistaviakin asioita? Jos psykoterapiaan kuuluu kotitehtäviä, onko niiden tekeminen mahdollista?

3) Tavoitteet psykoterapialle

Ennen terapian aloittamista ei välttämättä tiedä, mitä terapialta haluaa: usein ensimmäinen tavoite onkin oireilun lievittyminen tai jonkin ongelman ratkeaminen. Ennen terapiaa ei tietenkään tarvitse tietää tarkalleen, mihin asioihin haluaa apua. Joskus onkin niin, että ongelmat tai pitkäaikaiset toimintamallit tulevat tietoisuuteen vasta psykoterapiatyöskentelyn avulla. Olisi kuitenkin hyvä pohtia etukäteen ainakin jonkinlaisia tavoitteita omalle terapialle. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä pohdinnan apuna:

– Miltä elämäni näyttäisi, jos oireita olisi vähemmän tai ongelma ei häiritsisi arkeani niin paljon?

– Mitkä ovat sellaisia aiheita, joista minun on vaikea puhua?

– Onko elämässäni ollut sellaisia tapahtumia tai ihmissuhteita, joita olisi hyvä käydä läpi jonkun ammattilaisen kanssa?

– Miten suhtaudun itseeni: millainen itsetuntoni tai minäkuvani on?

– Onko arjessani jotain sellaisia haasteita, joiden avuksi toivoisin uudenlaisia työkaluja?

4) Taloudelliset mahdollisuudet psykoterapialle

Valitettavasti psykoterapia ei aina ole mahdollista taloudellisten syiden takia. On hyvä miettiä, miten psykoterapian kustantaisi: onko sinulla mahdollisuus psykoterapiaan esimerkiksi vakuutuksen, julkisen terveydenhuollon palvelusetelin tai työterveyshuollon kautta? Joillakin hyvinvointialueilla on myös käytössä erilaisia lyhyt(psyko)terapiamahdollisuuksia, jotka ovat maksuttomia. Kelan kuntoutuspsykoterapiassa osa psykoterapian hinnasta korvataan: tällä hetkellä korvaus on 57,60 euroa per yksilöpsykoterapian käyntikerta. Loput käynnistä jää asiakkaan itsensä maksettavaksi, joskin toimeentulotukeen oikeutetuilla saattaa olla mahdollisuus saada omavastuuseen tukea terveysmenona. Psykoterapiaan voi toki mennä myös täysin itsemaksavana: tällöin ei tarvitse lähetettä, lääkärinlausuntoa tai sen kummempaa hakemusta.

Muista, että itselle sopivaa hoitomuotoa tai sen ajankohtaisuutta ei tarvitse pohtia yksin. Voit hakeutua esimerkiksi omaan terveyskeskukseen ja sitä kautta psykiatrian poliklinikalle pohtimaan psykoterapian ajankohtaisuutta. Myös yksityiselle psykologille voi varata ajan psykoterapiavalmiuden arvioimista varten. Psykologi voi auttaa myös valitsemaan sopivan terapiasuuntauksen ja ohjaa tavoitteiden pohtimista.

Posted by

BLOGI