Psykologien
Työhuone
sunnuntai 21st helmikuu, 2021
Psykologi, psykoterapeutti, psykiatri… Ammattinimikkeitä on monia, ja ne kuulostavat helposti samanlaisilta. Kenen vastaanotolle minun kannattaisi mennä ja miksi? Tämän blogipostauksen tarkoituksena on vastata tähän kysymykseen ja kertoa lyhyesti, mitä eri mielenterveyden ja ihmismielen ammattilaiset tekevät työkseen.
Psykologi on ihmismielen ja ihmisten käyttäytymisen ammattilainen. Psykologi on suojattu ammattinimike, jota voivat käyttää ainoastaan Valviran laillistamat ammattilaiset. Suomessa psykologiksi opiskellaan 5,5 vuoden pituisessa yliopistokoulutuksessa, joka sisältää 5 kuukauden mittaisen harjoittelun. Psykologeja työskentelee esimerkiksi sairaaloissa, mielenterveystoimistoissa, oppilaitoksissa ja työterveyshuollossa sekä konsulttiyrityksissä. Työnkuva voi vaihdella paljonkin eri sovellusalojen ja työpaikkojen välillä, mutta psykologin ammattitaidon ytimessä ovat tieteellisen, tutkimuksellisen ja kliinisen osaamisen yhdistyminen.
Psykologin vastaanotolle voi hakeutua monenlaisista syistä, esimerkiksi keskusteluavun tai psykologisen tutkimuksen tarpeen vuoksi. Julkisessa terveydenhuollossa psykologit ovat usein mukana arviointi- ja hoitotiimissä, kun hoitoon hakeudutaan mielenterveysongelmien tai neurologisten pulmien vuoksi.
Psykoterapeutti on myös suojattu ammattinimike, jonka Valvira myöntää erillisen psykoterapeuttikoulutuksen käyneille ammattilaisille. Psykoterapeutiksi voi kouluttautua eri ammattialoilta: psykoterapeutti voi olla pohjakoulutukseltaan esimerkiksi psykologi, lääkäri, sairaanhoitaja tai teologi. Psykoterapeutin vastaanotolla työskennellään keskustelun ja erilaisten toiminnallisten menetelmien avulla psyykkisen kärsimyksen poistamiseksi ja lievittämiseksi. Psykoterapia voi olla yksilö-, pari- tai ryhmäterapiaa.
Psykiatri on lääkäri, joka on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Toisin kuin psykologi, psykiatri voi tehdä lääketieteellisen diagnoosin ja määrätä lääkkeitä. Psykiatrin vastaanotolle hakeudutaan, kun on syytä tutkia mahdollisia mielenterveyden häiriöitä sekä suunnitella lääkehoitoa tai psykoterapiaan hakeutumista.
Neuropsykologi on neuropsykologian sovellusalueeseen erikoistunut psykologi. Neuropsykologin vastaanotolla voidaan tutkia ja kuntouttaa aivoperäisiin häiriöihin ja pulmiin liittyviä oireita. Neuropsykologisesta tutkimuksesta ja kuntoutuksesta voit lukea lisää Psykologien Työhuoneen aihesivulta.
Psykiatrinen sairaanhoitaja sairaanhoitajaksi valmistunut henkilö, joka on opinnoissaan erikoistunut mielenterveyshäiriöihin. Psykiatriset sairaanhoitajat tarjoavat esimerkiksi keskusteluapua.
Muita ammattinimikkeitä
Mielenterveys- ja hyvinvointialalla tarjotaan erilaisia palveluita esimerkiksi ammattinimikkeillä terapeutti ja valmentaja. Nämä eivät kuitenkaan ole Valviran suojaamia nimikkeitä, joten kuka tahansa voi käyttää niitä ilman taetta pohjakoulutuksesta. Etsiessäsi itsellesi esimerkiksi psykoterapeuttia voit varmistaa henkilön laillistetun statuksen Valviran ylläpitämästä rekisteristä.
Lähteet ja lisää luettavaa:
Suomen Psykologiliitto ry: Psykologin työ ja koulutus
Mielenterveystalo: Psykoterapiaan hakeutumisen opas
Suomen Mielenterveys ry: Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen henkilöstö
Valvira: Terveydenhuollon ammattioikeudet
Posted by