Kuinka valita psykoterapeutti – kysymyksiä pohdittavaksi
torstai 23rd syyskuu, 2021
Psykoterapiaan hakeutuessa on tärkeää pysähtyä pohtimaan, mitä oikein psykoterapialta toivoo. Mitkä ovat ne tärkeimmät oireet ja ongelmat, joihin toivoo apua? Mikä psykoterapiasuuntaus sopisi tilanteeseen parhaiten? Entä kuinka valita itselle sopiva psykoterapeutti?
Kun on tutkittu psykoterapian vaikuttavuutta, on todettu, että asiakkaan ja psykoterapeutin välille syntyvä vuorovaikutussuhde on tärkeä vaikuttava tekijä. Siksi onkin oleellista, että psykoterapeutin etsinnässä uskaltaa kuunnella itseään ja olla terveen itsekäs psykoterapeutin valinnassa – jos psykoterapeutti ei syystä tai toisesta tunnu itselle sopivalta, kannattaa jatkaa etsimistä.
Tässä viisi kysymystä, jotka voit kysyä itseltäsi ja pohtia niitä asioita, jotka ohjaavat omaa psykoterapeuttihakuasi.
- Mitkä ovat tärkeimmät oireet ja ongelmat, joihin toivon apua?
Vaikka psykoterapeutin koulutus antaa osaamista työskennellä laajasti erilaisten mielenterveyshäiriöiden ja ongelmien kanssa, on psykoterapeuteilla kuitenkin usein joitakin osa-alueita, joista he ovat erityisen kiinnostuneita tai heillä on eniten kokemusta. Toivotko esimerkiksi psykoterapeuttia, joka on erikoistunut pakko-oireiden hoitoon? Onko tärkeää, että psykoterapeutilla olisi osaamista traumoista ja niihin liittyvien oireiden hoidosta? Vai olisiko oleellista, että psykologi ymmärtää myös neuropsykiatrisia ongelmia, kuten ADHD-oireita?
- Minkälainen työskentelytapa olisi sinulle luontevin?
Eri psykoterapiasuuntauksiin liittyy erilaisia käsityksiä siitä, mistä mielenterveyden ongelmat kumpuavat, ja kuinka niitä kannattaisi hoitaa. Suuntausten välillä voi olla myös paljon eroa siinä, minkälaisia työkaluja ja työskentelytapoja psykoterapeutti työssään käyttää. Toivotko aktiivista terapeuttia, joka asettaa kanssasi joka käyntikerralle selkeän tavoitteen? Vai onko sinulle tärkeää, että saat puhua vapaasti tärkeiksi kokemistasi asioista ja tulla kuulluksi? Miten suhtaudut harjoituksiin ja erilaisiin tehtäviin osana psykoterapiaa, entä toivotko kehollista työskentelyä?Suuntauksista voit lukea tarkemmin esimerkiksi Mielenterveystalosta.
- Kuinka usein haluat tavata, ja kuinka pitkään psykoterapia tulisi kestää?
Nykytiedon valossa tiedetään, että lyhytkin (esim. 10–20 kerran) psykoterapia voi tehokkaasti lievittää psyykkistä oireilua ja kärsimystä. Toisaalta erityisesti pitkäaikaisten ongelmien, minäkuvaan ja itsetuntoon liittyvien pulmien ja esimerkiksi persoonallisuushäiriöiden hoidossa pidempi, usein 2–3 vuoden psykoterapia on tarpeen. Haluatko hakeutua lyhyeen vai pitkään psykoterapiaan? Entä kuinka usein haluat tavata? Yleisimmin psykoterapiassa käydään kerran viikossa, mutta joskus kaksi tapaamista viikossa voi olla tarpeen.
- Mikä on budjettisi?
Psykoterapeuttien taksat vaihtelevat. Psykoterapiaan on mahdollista hakeutua omakustanteisesti, Kelan kuntoutuspsykoterapian kautta tai jossain tilanteissa vakuutusyhtiön tai sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella. Kelan kuntoutuspsykoterapiassa asiakkaan maksettavaksi jää omavastuu, sillä Kela korvaa 57,60 euroa per käyntikerta. Kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa psykoterapiaan per kuukausi? Vaikka raha ei tietenkään ole tärkein asia psykoterapeuttia valitessa, on hyvä tehdä jo ajoissa laskelmat siitä, kuinka paljon terapialaskuja tai omavastuuta pystyy maksamaan.
- Huomaatko ajattelevasi muita tekijöitä, jotka olisivat tärkeitä psykoterapeutissa?
Anna itsellesi lupa pohtia avoimesti, mitkä asiat tuntuvat sinusta tärkeiltä. Onko esimerkiksi psykoterapeutin sukupuolella väliä? Onko sinulle oleellista, että psykoterapeutti on perehtynyt eri vähemmistöryhmien hoitoon (esim. transsensitiivinen psykoterapia)? Tai toivotko esimerkiksi psykoterapeutin ymmärtävän uskonnollista vakaumustasi? Entä psykoterapeutin pohjakoulutus: onko sinulle tärkeää, että psykoterapeutti olisi pappi, lääkäri tai psykologi? Kaikkia näitä tekijöitä on hyvä pohtia etukäteen, jotta voit löytää juuri sinulle sopivan psykoterapeutin.
Jos olet kiinnostunut kognitiivis-analyyttisesta psykoterapiasta, Psykologien Työhuoneen Eeva-Liisa Ginström on psykologian maisteri ja kognitiivis-analyyttinen psykoterapeutti (YET), johon voit ottaa yhteyttä tiedustellaksesi terapian ja tutustumiskäynnin mahdollisuutta. Hänen erityisosaamiseensa kuuluu neuropsykologitaustan myötä erilaiset neuropsykiatriset häiriöt ja ongelmat.
Sähköposti: eeva@psykologientyohuone.fi
Puhelin: +358 50 531 9165
Posted by