Psykologien
Työhuone

Psykoterapian tutustumiskäynti – mitä kysyä psykoterapeutilta?

maanantai 31st tammikuu, 2022

Oletko hakeutumassa psykoterapiaan ja etsimässä itsellesi psykoterapeuttia? Ennen psykoterapian aloittamista on usein tapana sopia tutustumiskäynti/käyntejä. Tutustumiskäynnin ideana on, että sekä asiakas että psykoterapeutti voivat tunnustella, miltä terapiasuhteen aloittaminen tuntuisi ja olisiko psykoterapeutilla mahdollisuutta tarjota tukea ja apua niihin tavoitteisiin, joita asiakas psykoterapiatyöskentelyltä toivoo. 


Tutustumiskäynnin aikana psykoterapeutti saattaa kysyä esimerkiksi seuraavia asioita:

– Mitä oireita ja ongelmia asiakkaalla on, mikä on saanut hakeutumaan psykoterapiaan?

– Minkälaisia tavoitteita ja toiveita asiakkaalla on psykoterapialle? Mitä psykoterapiasta voisi oppia, minkälaista muutosta asiakas tavoittelee?

– Minkälaisia taustalla vaikuttavia tekijöitä asiakkaalla on (esimerkiksi merkittäviä elämäntapahtumia, ihmissuhteita, sairauksia, arjen tai elämäntilanteen kuormitustekijöitä)?


Myös asiakkaan olisi hyvä pohtia joitakin kysymyksiä psykoterapeutille tutustumiskäyntiä varten. Tässä joitakin ideoita asioista, jotka olisi hyvä selvittää tutustumisvaiheen aikana:

 

1) Minkälaisia menetelmiä psykoterapeutti käyttää työssään? Perustuuko psykoterapia pääsääntöisesti keskusteluun, vai tehdäänkö osana psykoterapiaa esimerkiksi erilaisia harjoituksia? Tällaisia voivat olla vaikkapa tilannekaavion täyttäminen, hengitys- ja rentoutusharjoitukset ja mielikuvaharjoittelu. Kuuluuko psykoterapiaan kotitehtäviä, joita on tarkoitus tehdä käyntikertojen välissä (esimerkiksi päiväkirjan tai seurantalomakkeen täyttäminen)? On tärkeää pohtia etukäteen, minkälaista työskentelytapaa toivot. Jotkut kokevat esimerkiksi kotitehtävät hyödyllisenä tapana pitää terapiassa käsiteltyjä asioita mielessä ja tuoda niitä osaksi arkea, toisille ne taas saattavat aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja suorituspaineita. 

 

2) Onko psykoterapeutilla kokemusta, koulutusta ja kiinnostusta hoitaa niitä ongelmia, joiden vuoksi olet hakeutunut psykoterapiaan? Esimerkiksi neuropsykiatriset häiriöt tai syömishäiriöt voivat olla sellaisia ongelmia, jotka vaativat psykoterapeutilta erityistä perehtymistä ja osaamista. Entä toivotko, että psykoterapeutti olisi perehtynyt hyvin esimerkiksi uskonnolliseen vakaumukseen, ymmärtäisi vähemmistöryhmien kokemaa stressiä tai olisi työskennellyt paljon omaan ammattiryhmääsi kuuluvien henkilöiden kanssa? On tärkeää, että koet psykoterapeutin ymmärtävän sinua ja että voit luottaa hänen ammattitaitoonsa.

 

3) Miten psykoterapeutti suhtautuu yhteydenpitoon terapia-aikojen ulkopuolella? Psykoterapeuteilla voi olla erilaisia sääntöjä siitä, miten asiakas ja terapeutti voivat olla yhteydessä. Jotkut terapeutit rajaavat yhteydenpidon niin, että terapiakäyntien ulkopuolella voidaan keskustella ainoastaan käytännön asioista, esimerkiksi käynnin siirtämisestä tai peruuttamisesta. Toiset psykoterapeutit saattavat tarjota mahdollisuutta olla esimerkiksi puhelinyhteydessä kriisitilanteessa. Näistä asioista on tärkeää sopia etukäteen, jotta terapiasuhteen molemmilla osapuolilla on yhteinen käsitys siitä, miten eri tilanteissa toimitaan.



4) Kuinka peruutuksista tai ajan siirtämisistä sovitaan? Elämässä tulee eteen tilanteita, joissa terapiakäynnille ei pääse syystä tai toisesta. Psykoterapeutti saattaa myös veloittaa myöhään peruutetusta käynnistä tai ilmoittamatta jääneestä poissaolosta. On hyvä keskustella psykoterapeutin kanssa etukäteen, miten ja kuinka paljon etukäteen poissaoloista on tarpeen ilmoittaa, ja minkälaisissa tilanteissa käynnistä veloitetaan joka tapauksessa.

 

5) Miten psykoterapia päätetään? Psykoterapiaa aloittaessa sen lopettaminen voi tuntua kaukaiselta, mutta on hyvä ainakin jossain määrin keskustella siitä, mistä tietää terapian lähestyvän loppua. Onko ennalta sovittu esimerkiksi jokin tietty käyntimäärä? Mitä jos psykoterapia alkaa tuntua turhalta – onko kyse siitä, ettei terapiasuhteessa jokin toimi, vai onko terapian tarve mahdollisesti väistynyt? 

 

Voit esimerkiksi kirjoittaa näitä ja muita mieleen tulevia kysymyksiä itsellesi muistilapulle ja ottaa sen mukaan tutustumiskäynnille. 

 

Posted by